torsdag 23 juli 2009

Naturliga myggmedelNu börjar bärplockningssäsongen och många tycker att det är besvärligt med myggen i skogen. Som tur är finns det flera bra naturliga myggmedel:

Skvattram Ledum palustre (bilden) är min favorit. Den växer i skog, gärna där det är lite fuktigt, men inte nödvändigtvis. Blir ca 50 cm hög och liknar rosmarin men med större blad, får vita blommor i maj-juni. Kallas ofta myrpors eller getpors i Norrland. Skvattram doftar starkt och kryddigt.

Pors Myrica gale växer vid myrar och på andra fuktiga platser i skogen. Den är en låg buske som är lätt att förväxla med sälg och odon. Doftar starkt och aromatiskt, lite mentol. Pors får fina små kottar på honplantan.

Rölleka Achillea millefolium växer på ängsmark och i gräsmattor. Den är vanligt förekommande över hela landet. Rölleka har vita blommor från juni-september, blir ca 40 cm hög och har lite "dillaktiga" blad. Smakar man på ett blad direkt från marken, alltså inte från en blomstjälk, smakar bladet lite som dill fast kryddigare.

Alla dessa är bra myggmedel och växer ofta på platser där myggen trivs. Repa av en näve blommor och blad och gnid in på bar hud och i hårbotten så blir myggen genast mindre närgångna. Behandlingen räcker ca en timme, sedan måste man gnida in sig på nytt. Det är de eteriska oljorna i växterna som verkar myggfrånstötande. Tyvärr tycks de inte verka på myror, jag testade idag.

Ett tips är att lägga ett knippe skvattram i badtunnan. Vattnet doftar gott och myggen kommer inte i närheten. Skulle myggen visa sig ovanligt desperata kan man lägga en skvattramkvist på huvudet och sedan får man vara ifred.

Vill du titta närmare på växterna kan du gå in på Den virtuella floran, se länk här intill.

Sköna dagar i bärskogen önskar jag er!

4 kommentarer:

 1. Tack för den bekräftelsen! Var ute i skogen idag och hade glömt myggmedel, fick syn på skvattram och hade för mig att de skulle funka så jag gnuggade in det. Nu när jag kom hem ville jag kolla upp så att jag inte hade betett mig som en tok och då hittade jag din sida! Helt perfekt! :) Tackar så mycket! :D

  /Emelie

  SvaraRadera
 2. Fast förstås märkte jag ju också att det funkade... Men min sambo som var utan märkte inte heller av myggen så... :P

  /Emelie

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen! Jag har skrivit om dem i min blogg, ta dig gärna en titt!

  SvaraRadera
 4. Bra i dessa accelererande myggtider

  SvaraRadera