torsdag 6 augusti 2009

Blåslagna ben, slåttergubbar och ljungblommor

Den här sommaren har jag ägnat lediga stunder åt att hänga i klippväggar. Fantastiskt roligt och stimulerande, problemlösning på hög nivå, bra träning för hela kroppen och en härlig kick när man når toppen av en led. Igår kom jag hem från Vallberget i Tavelsjö med en sträckt axel, benen skiftande i diverse blå-grön-lila kulörer och sådär allmänt ledbruten. Kul! Då får jag använda mina örter!Först tog jag fram flaskan med arnicaolja. Slåttergubbe (Arnica montana, kallas också hästfibbla) eller ännu hellre fjällarnica (Arnica angustifolia) innehåller flavonoider som stärker blodkärlen så att de inte går sönder så lätt. När man smörjer arnica på ett blåmärke försvinner det verkligen anmärkningsvärt snabbt. Vidare innehåller örten terpener och laktoner som verkar antiinflammatoriskt, samt andra ämnen som påskyndar läkning. Slåttergubbarna kan alltså användas vid krosskador, bulor, blåmärken, stukningar, svullnader, sen- och muskelbristningar, åderbråck och hemorrojder. Man kan antingen göra en arnicaolja eller en arnicatinktur och smörja på de skadade områdena.

Arnicaolja
Plocka utslagna slåttergubbeblommor en torr och solig dag och lägg i en glasburk.
Fyll på olivolja så att det täcker blommorna.
Sätt på ett lock och låt stå i två veckor.
Sila och häll upp oljan på en mörk glasflaska.
Förvara svalt, håller i ett år.

Arnicatinktur
Plocka och torka slåttergubbeblommor, helst en torr och solig dag.
Lägg de torkade blommorna i en glasburk och fyll på med vodka eller okryddat brännvin, 35-40%.
Sätt på lock och låt dra i fyra veckor.
Sila och häll upp på en mörk glasflaska. Håller i en livstid.

Imorse (efter arnicabehandlingen igår) hade blåmärkena bleknat en hel del och jag kunde lyfta armen igen. Alla klättrare borde ha en flaska arnicaolja i badrumsskåpet.

Eftersom jag har så lätt att få blåmärken ska jag också göra en tekur på ljungblommor.


Ljung kan ibland förekomma i vita varianter. Den här plantan finns att beskåda på Vallberget i Tavelsjö.

Ljungen innehåller flavonglykosider, kisel och kalcium som ökar blodkärlens elasticitet och gör att man inte får blåmärken lika lätt. Jag ska dricka tre koppar ljungblomste om dagen i två veckor och får förhoppningsvis snyggare ben efter det. Just nu är rätt tidpunkt att skörda ljung i norra Sverige. Plocka hela kvistar, torka och repa sedan av blommorna och de spädaste kvistarna och spara i en burk.

Ljungblomste
Ta 2 tsk torkade ljungblommor till en kopp hett vatten.
Låt dra i 5 min.
Sila och drick.

Vill du göra en tvåveckorskur kan du förbereda en hel termos med ljungte på morgonen och ha med dig under dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar