torsdag 16 juli 2009

Giftiga växter i trädgårdenJag får ofta frågan om hur man ska göra med giftiga växter i trädgården och små barn. Det är verkligen en fråga som inte bara har ett svar, men här kommer i alla fall min åsikt i ämnet.

En del barn stoppar vad som helst i munnen, och har man ett sådant barn kan det vara klokt att flytta sina allra giftigaste växter till en del av trädgården som barnet inte vistas i så mycket. När barnet blivit äldre flyttar man bara fram växterna igen. Däremot tycker jag inte att det är en bra idé att helt sanera sin trädgård på giftväxter, eftersom de finns överallt i andras trädgårdar och i naturen och barn behöver lära sig att vissa växter inte bör ätas. Själv fick jag tidigt lära mig känna igen både ätliga och giftiga växter, och - viktigast av allt - att bara äta sådant jag var säker på! Det gjorde mig väldigt trygg med naturen.

Många av våra giftväxter är riktigt farliga, så pass att 2-4 gram av växten räcker för att släcka ett människoliv. Det finns därför alla anledning att vara försiktig och att lära sig ordentligt vilka av de vackra blommorna i trädgården som är är goda att äta och vilka som endast får betraktas. Här kommer en lista att börja med:

Giftiga växter

fingerborgsblomma
stormhatt
blåsippa
vitsippa
smörblomma
scilla
klematis
tibast
ricin
spikklubba
liljekonvalj
sprängört
trolldruva
besksöta

Goda ätliga växter att visa barnen

smultron
krasse
gurkört
ringblomma
syren
rosor
klöver
penséer
tusensköna (bellis)

Giftinformationscentralen har en bra hemsida där man kan läsa om giftiga och ofarliga växter: www.giftinformationscentralen.se

Har man mycket fingerborgsblomma i trädgården och små nyfikna barn kan det vara en bra idé att ha medicinskt kol hemma. Det finns att köpa receptfritt på Apoteket. Läs mer på Giftinformationens hemsida

1 kommentar:

  1. Hej Alexandra!
    Jag heter Cecilia och jag bor i Norrbottens. Jag funderar om det är möjligt att få råd från dig om nån distansutbildning som kan göras om örter och läkeväxter här i Sverige.
    Tack så mycket!

    SvaraRadera