söndag 10 februari 2013

Grönsak och magmedicinVeckans ört i Örtskolan är maskros. Jag tänker ibland att världen är uppdelad i två läger: De som gillar maskrosor och de som hatar maskrosor. Alla verkar ha en åsikt om den här växten. Själv tillhör jag förstås dem som gillar maskrosor, både för att de är nyttiga och för att de är så soliga och glada blommor.

Hela växten är ätlig, men godast är nog blommorna. De smakar sött och saftigt och är riktigt trevliga att ha som dekoration i en sallad, i en skål ris eller en gryta.Maskrosblad är också riktigt goda, bara man hittar rätt sort. Det finns ett 50-tal maskrossorter i Sverige, och de flesta av dem måste man vara botaniker för att kunna skilja åt. Lättaste sättet att se skillnad på dem är att titta på bladen. Provsmakar man olika maskrosblad märker man ganska snart att en del blad är godare än andra. Själv gillar jag de mest flikiga bladen med svarta kanter. De är inte tyvärr inte de snyggaste, men helt klart de godaste. I min mun smakar de som ruccola, fast med mer smak. Jag använder dem till sallad, och min italienska mormor gjorde en rätt som hon kallade radicchio av dem. Radicchio är något jag kan längta efter en hel vinter.

Maskros är också en fantastisk läkeväxt. Den innehåller bland annat bitterämne, som stimulerar matsmältningen och hjälper mot förstoppning, och cholin som kan hjälpa till att sänka kolesterolet. På franska heter maskros "pisenlit", som betyder "kissa i sängen". Det gör man inte när man dricker maskroste, men maskrosen är en bra urindrivande växt som kan användas vid högt blodtryck eller urinvägsinfektioner. Då kokar man te av maskrosor, hela växten, och dricker tre koppar om dagen i två veckor.

Rötterna är extra bittra, och är bra att göra en tinktur av. Maskrostinktur är bra vid dålig matsmältning och förstoppning. Gör så här:

Gräv upp maskrosrötter och tvätta dem rena med vatten och en tandborste.
Skär rötterna i cm-stora bitar och torka dem i ugn på 40° eller i ett varmt och torrt rum (men inte soligt).
När rötterna är torra, lägg dem i en glasburk och fyll på med 40%-ig vodka eller brännvin. Spriten ska täcka rötterna ordentligt.
Låt dra i 4 veckor och sila sedan bort rotbitarna.
Förvara tinkturen i en mörk glasflaska. Håller nästan i evighet.
Tag 1 tsk i ett glas vatten vid behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar