tisdag 15 september 2009

Ännu doftar rosorna



I min värld är sommaren inte slut förrän snön täcker marken, och ännu doftar rosorna. Jag plockar dem och använder bladen både färska och torkade till en massa saker:

Ansiktsvatten
Lägg rosenblad i hett vatten och låt dra en stund.
Tvätta ansiktet med det svalnade vattnet.
Ger liv och färg till ett trött ansikte - bokstavligen rosor på kinden.
Vattnet kan sparas i några dagar i kylen.

Te
Några rosenblad är inte dumt som smaksättning i en kopp te. Många rosor har lite kanel och citrus i smaken, och det passar bra i rött och grönt te.

Man kan göra sylt, gelé, olja, vinäger och mycket annat gott av rosenblad. Ett boktips är "Rosor i maten" av Berg, Enbågen och Wiberg.

Här kommer mitt favoritrecept:

Rosensaft
100 g doftande kronblad från rosor (Hansa är perfekta)
1 l vatten
saft av fyra citroner
1,2 kg socker

Koka upp en liter vatten.
Häll vattnet över hälften av rosenbladen.
Låt dra i en timme.
Sila bort bladen och koka upp rosenvattnet på nytt.
Häll över resterande blad och låt dra i en timme.
Koka upp med socker och citron, rör tills sockret löst sig.
Häll upp på varma glasflaskor och förvara i kyl, eller frys in.

Jag gör den här saften av Hansarosor och då får den en härligt ilsken rosa färg och smakar mycket ros, men inte parfym. Det är underbart att plocka fram flaskan i november och njuta av ett glas högsommar.

1 kommentar:

  1. Jag älskar verkligen rosendoft och rosornas fantastiska färg, men jag har hört att visa rosor är giftiga, stämmer det? Sedan undrar jag också hur man skulle kunna göra ett eget rosenvatten att doftsätta saker o ting med!

    SvaraRadera