söndag 14 juni 2015

Världens bästa frågor


När jag gör research om örter hittar jag ofta en hel del märklig information. Mest förstås på internet, och särskilt i olika facebookgrupper om läkeväxter. Men även på en del hemsidor, forum och i vanliga böcker dyker det upp uppgifter som inte alls stämmer och ibland kan vara riktigt farliga.

I mitt jobb som journalist ställs jag ofta inför problemet att värdera sanningshalten i information jag hittar i min research. Grundregeln är att det måste finnas en tydlig källa till påståendet, till exempel en farmakologisk studie, och förstås en hänvisning eller länk till den studien.

Ett annat sätt att gå till väga är att använda referenslitteratur, där författaren tydligt redovisar sina källor. När det gäller örtböcker finns det ett väldigt enkelt sätt att avgöra om en bok är skriven av en seriös författare eller om den är tänkt mer som en mysig kokbok: Står det vilka aktiva ämnen örten innehåller och hur de verkar är boken pålitlig och relevant. Finns inga sådana uppgifter med är det bäst att dubbelkolla med en mer faktabaserad örtbok innan du testar tipsen i boken.

"Alla säger att..." är inte en bra källa. "Internet" räknas inte som referenslitteratur. Mitt tips när du får höra ett märkligt påstående om en växt är att ställa någon av världen bästa frågor:

– Varför då?
– Hur då?
– Hur vet du det?

Ni är alla välkomna att ställa de frågorna till mig, när som helst.

4 kommentarer:

  1. Hejsan och tack för en intressant och lärorik blogg.
    Får man fråga vilka som är "most have" ört och växtböcker?
    Mvh Molle

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Min lilla pojk på 5 månader har sedan 2 månader fått eksem på mage och rygg. Röda skrovliga fläckar som är torra. Han har väldigt torr och känslig hud också. Tips på saker att göra, örter att använda?
    Mycket tacksam för svar!
    Mvh Sabina

    SvaraRadera
  3. Tacksam, Ann-Louise9 april 2018 kl. 13:39

    Hej Alexandra, är det någon skillnad på daggkåpan som växter vilt och den som odlas med tanke på de läkande egenskaperna/verksamma ämnena?

    SvaraRadera
  4. Hej, Ahmed här, jag skulle älska att dela ett betald gästinlägg om aromaterapi på din blogg. Om du är intresserad, vänligen svara på min e-post: seo.rohido@gmail.com

    SvaraRadera