måndag 13 augusti 2012

Rosensaft i repris


Vissa recept är så bra att de bör publiceras ofta. Dit hör rosensaften. Här kommer det igen:

Rosensaft
100 g doftande kronblad från rosor (Hansa är perfekta)
1 l vatten
saft av fyra citroner
1,2 kg socker

Koka upp en liter vatten.
Häll vattnet över hälften av rosenbladen.
Låt dra i en timme.
Sila bort bladen och koka upp rosenvattnet på nytt.
Häll över resterande blad och låt dra i en timme.
Koka upp med socker och citron, rör tills sockret löst sig.
Häll upp på varma glasflaskor och förvara i kyl, eller frys in.

Jag gör den här saften av Hansarosor och då får den en härligt ilsken rosa färg och smakar mycket ros, men inte parfym. Det är underbart att plocka fram flaskan i november och njuta av ett glas högsommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar