måndag 22 juni 2009

Kirskålslasagne

Fruktansvärt ogräs - eller snygg marktäckare och fin nyttoväxt?

Kirskål är nästan omöjlig att rensa bort, har man väl fått den i trädgården är den där för att stanna. Det sägs att det enda kirskål inte gillar är att bli klippt ofta och då är mitt tips att äta ihjäl den (fast när man väl börjat skörda kirskål kan det hända att man inte vill bli av den eftersom den är så god).

Kirskål kan med fördel ersätta spenat och andra bladgrönsaker i pajer, lasagner, soppor, stuvningar, omelett mm. Perfekt sommarmat, och ofta finns det så mycket av den att man kan förvälla och frysa in för vinterbruk. Smaken är grön, kryddig och lite pepprig. Till skillnad från spenat innehåller kirskål ingen oxalsyra, så man kan äta nästan hur mycket som helst av den. Mitt förslag är att använda kirskål till rätter som kräver stora mängder grönt, t. ex. grön lasagne. Här är ett bra recept:

Kirskålslasagne
4 pers

Ca 10 liter färsk kirskål (små späda blad, klipp vid behov ner äldre blad och invänta nya småblad)
1 gul lök
5 dl havregrädde (Oatley är bäst till det här receptet)
Svartpeppar
2 grönsaksbuljongtärningar
Olivolja
Lasagneplattor, gula
Parmesan

Hacka och fräs löken
Skölj och hacka kirskålen fint
Fräs kirskålen tillsammans med löken tills den är riktigt mjuk
Tillsätt havregrädden och låt puttra en stund
Vrid några varv på pepparkvarnen

Smörj en lasagneform med olivolja
Lägg ut ett lager plattor i botten
Varva kirskålsstuvning med lasagneplattor, avsluta med ett tunt lager stuvning överst
Hyvla parmesan över, mängd efter smak
Grädda i ugnen på 175° i 20 min
Ät med sallad, örtigt bröd och ett glas svalt vitt vin (Cameleon chardonnay är organsikt odlat och passar bra till)

Den virtuella floran: Kirskål

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar