söndag 27 september 2009

Ordentligt inoljad från topp till tå

Idag har jag en lugn dag ensam hemma och passade på att tillbringa hela förmiddagen i badkaret. Återigen slås jag av hur enkelt det är att göra egna spaprodukter som höjer en söndagsförmiddag i badkaret till helt fantastiska nivåer. Jag är ren, doftar gott, är mjuk i huden, avslappnad och pigg. Det här gjorde jag:

Hårinpackning med jojobaolja
Jojobaolja är en fin hårkur. Den är bra mot mjäll eftersom den reglerar hårbottnens talgproduktion och mjukar upp död hud så att den kan sköljas bort. Jojoba är också bra mot torrt hår och förstärker hårets färg och lyster. Tyvärr luktar den korv, så jag blandar med en väldoftande eterisk olja. Idag blev det grapefrukt som dels passar mitt hår perfekt och dels är upplyftande och stimulerande.

Stryk in oljan i torrt hår. Låt verka 20-30 min. Gnid in schampo i det torra håret, ganska mycket. Skölj och tvätta en gång till.

Rosenskrubb
Mixa 5 dl salt, 2 dl rosenblad, 2 dl olja och 1 msk honung. Häll upp i burk, håller ett halvår.
Duscha eller bada varmt. Skrubba kroppen med skrubben. Skölj av.
Resultat: Mjuk, len och rosendoftande Alexandra!

Djuprengörande ansiktsskrubb
Mixa lika delar torkade björklöv, torkad daggkåpa och sötmandel. Spara i glasburk.
Ta 1 msk av örtmixen och blanda med 1 msk rosenvatten. Låt dra i en timme. Skrubba ansiktet.

Nu ska jag gå en sväng i skogen och bli ordentligt genomblåst och sedan blir det nog ett yogapass följt av te, filt och bok i soffan. Härlig dag!

tisdag 15 september 2009

Ännu doftar rosorna



I min värld är sommaren inte slut förrän snön täcker marken, och ännu doftar rosorna. Jag plockar dem och använder bladen både färska och torkade till en massa saker:

Ansiktsvatten
Lägg rosenblad i hett vatten och låt dra en stund.
Tvätta ansiktet med det svalnade vattnet.
Ger liv och färg till ett trött ansikte - bokstavligen rosor på kinden.
Vattnet kan sparas i några dagar i kylen.

Te
Några rosenblad är inte dumt som smaksättning i en kopp te. Många rosor har lite kanel och citrus i smaken, och det passar bra i rött och grönt te.

Man kan göra sylt, gelé, olja, vinäger och mycket annat gott av rosenblad. Ett boktips är "Rosor i maten" av Berg, Enbågen och Wiberg.

Här kommer mitt favoritrecept:

Rosensaft
100 g doftande kronblad från rosor (Hansa är perfekta)
1 l vatten
saft av fyra citroner
1,2 kg socker

Koka upp en liter vatten.
Häll vattnet över hälften av rosenbladen.
Låt dra i en timme.
Sila bort bladen och koka upp rosenvattnet på nytt.
Häll över resterande blad och låt dra i en timme.
Koka upp med socker och citron, rör tills sockret löst sig.
Häll upp på varma glasflaskor och förvara i kyl, eller frys in.

Jag gör den här saften av Hansarosor och då får den en härligt ilsken rosa färg och smakar mycket ros, men inte parfym. Det är underbart att plocka fram flaskan i november och njuta av ett glas högsommar.

torsdag 10 september 2009

Koka hudvårdsprodukter i Vindeln

Den 3-4 oktober har jag en kurs i att koka egna hudvårdsprodukter i Vindeln. Vi gör underbar fuktcreme, schampo, salva och annat av örter och naturliga råvaror. Den här kuren är perfekt såhär i slutet av sommaren när vi har förråden fyllda av nyskördade örter och vill fylla dagarna med färg och doft för att hålla kvar sommaren så länge som möjligt. Det är en härlig känsla att plocka fram den rosendoftande örtcremen ur badrumsskåpet mitt i smällkalla vintern, eller att tvätta håret varje dag med näringsrika örter.

Anmälan till Vuxenskolan i Vindeln senast den 21 september.
Välkomna!